niedziela, 20 lipca 2014

Tylko jaki tytuł wymyślić?

Miałam nic nie pisać, bo właściwie nic nie zrobiłam przez ten tydzień, czym mogłabym sie chwalić:( kurde blaszka, czego się nie chwycę to coś szwankuje :( sukienka, którą zaczęłam szyć ma za duży dekolt- poprawić się nie da i pewnie skończy jako spódnica, bransoletka w/g schematu wychodzi zupełnie inna niż w rzeczywistości, a gazetnik za chomika nie chce  wyjść tak jak ja go wymyśliłam:(( buuuuuu i o czym tu pisać:( Dlatego post będzie zupełnie z innej beczki, mam nadzieję, że mi pomożecie Kochane, bo ja nie mam pomysłu i pewnie skończy się tak
tylko to lekki obciach będzie, nie?
Za miesiąc mam imprezę, rodzinną ale nie chcę się powtarzać 
Potrzebuje kilka sprawdzonych, starych przepisów, te wszystkie nowe, powymyślane cuda odpadają,  to ich jest najwięcej w necie, a smakiem często zaskakują ale na niekorzyść
Mogą też być podpowiedzi, nie musi być gotowe menu, ale np to co Wy przygotowujecie u siebie :)
Liczę na Waszą pomoc, a ja

małą wsadzę do basenu

i może uda mi sie coś udziergać:)
Pozdrawiam Was gorąco!!
*Zdjęcia znalezione w sieci:)

31 komentarzy:

  1. na imprezy serwuję swoje popisowe koreczki: szynkę (najlepiej "Babuni" z Biedronki) smaruję serkiem Almette (śmietankowym), na to układam - w wersji A szczypiorek, zwijam i kroję w koreczki, nabijając na wykałaczkę lub w wersji B - kroję w paski, w które zawijam suszoną śliwkę... koreczki znikają szybciutko i nie znam nikogo, komu by nie smakowały... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o koreczkach nie pomyślałam:) dzieki:)

      Usuń
  2. Witaj Renatko, jeżeli dobrze myślę to ta impreza ma być w ogrodzie i będzie gril. Mam taki sprawdzony sposób na karkówkę z grilla. Około 1 kg. karczku kroję na cienkie plastry zalewam marynata przygotowaną z 2 kostek rosołowych pół szklanki oleju słonecznikowego, pół główki czosnku, pół łyżeczki- pieprzu, chili, vegety i soli. To wszystko mieszam do momentu gdy stanie się jednolite. Kawałki karkówki dokładnie smaruję, jak zostanie marynaty to ją wlewam do mięsa. Szczelnie zamykam w pojemniku i marynuję 24 godziny. Potem to już tylko na grilla i po koło 1 godzinie jest pyszne. Do tego robię surówkę z kapusty młodej z koperkiem i sosem winegret. Smacznego :))
    Jak byś miała jeszcze jakieś pytania to zapraszam pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniczko dzięki:) nie wiem czy impreza będzie w ogrodzie- chcę sie przygotować i na domówkę.
      Wszystkie przepisy są mile widziane i wykorzystam je wcześniej czy później:))

      Usuń
  3. Hehe reniu ja też już prawie rwię włosy nad moi gazetnikiem , al mo już zmierza ku końcowie . Pieczenie kiłbasek na grabiach do trawy rewelacja . Tylko mój M chyba by się nie dał namówić :-(
    A na imprezkę polecam z dań na ciepło spaghetii szybko sie robi a bardzo dobre jako podkład pod %
    Pozdrówka i oby nadchodzący tydzień przyniósł owocne efekty Twojej pracy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu za spaghetti to mój M by mnie ochrzcił tak, że hej!! nie znosi makaronu, a to niestety jego imprezka będzie:)

      Usuń
    2. i zapomniałam u nas raczej nie pijące towarzystwo:))

      Usuń
  4. Strzelę sobie kawkę - dobre :-)
    Ja mam ulubioną i sprawdzoną na wszystkich rodzajach imprez sałatkę z "trzech serów" w oryginale cheddar, ementaler i rokpol, ale mogą być dwa ostrzejsze żołte i jeden spleśniały po około 15-20 dag w kawałku (zależy ile ma być sałatki), sery trzemy na dużych oczkach tarki do warzyw, dwa ugotowane na twardo jajka - w kosteczkę, dwie średnie cebule w kosteczkę, papryka czerwona w kosteczkę, 2-3 łyżki majeranku (na bogato) i pół łyżeczki (ale tu uwaga bo ostre, czyli jak kto lubi) pieprzu kajeńskiego. Do tego 2-3 łyżki majonezu (tylko odrobinę żeby się zlepiło, a nie ma pływać), zamieszać i u mnie wszyscy się zajadają i na święta i na grilla.
    Pozdrawiam i smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no popatrz Justynko tej sałatki nie znam, a zapowiada sie pysznie, bo lubimy sery:) dzięki za przepis:)

      Usuń
  5. Renatko Kochana, rozbawilas mnie tymi obrazkami hihih. Powiem Ci , ze ja w chyba odpadne z tym gazetnikiem . Juz nie starczy mi czasu , a pomyslu i czasu nadal brak :( Co do przepisow , ja mam dosc specyficzna kuchnie. Lacze zdrowe skladniki ze soba wiec nie wiem czy jakis przepis bylby odpowiedni na impreze :( Ale jak bys chciala to mow :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szymuś ja nie mam jakiś ukierunkowań smakowych, jak masz coś dobrego to pisz kochana:) ileż można robić te same sałatki np ? buziaki:)

      Usuń
  6. Jeśli chodzi o przystawki to - 1) zawinąć jakiś fajny serek (najlepiej ziołowy) w szynkę szwarcwaldzką, żeby wyszły ruloniki; jak zostanie serek to 2) nałożyć go na małe krakersy (tudzież inne ciasteczka tego typu), wetknąć kawałek papryki, trochę wędzonego łososia i już :)
    Mogłabym też wypisać dłuuuuugą listę dań z makaronem (który uwielbiam), ale doczytałam, że nie teges, więc nie proponuję :-) Za to polecam sałatkę grecką (z serem feta) albo np. zapiekankę z ryżu i jabłek, posypaną cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu sałatki z makaronem mogą być- tylko taka forma jest przyswajalna przez ślubnego:) sałatka grecka już nam sie znudziła:) ale dzięki:)

      Usuń
  7. ja w ta sobote mialm imprezkę zaserwowałam mi. sałtkę z pieczarek i pora , sałatkę gyros , i moje popisowe galeratki z szyneczka i ale pizzeriniki jak mi cora je nazwała
    jak chcesz przepisy to dam ;) plus owocowo nalesniczkowe szaszłyczki ;)
    i mozzarele z pomidorami i oliwa z bazylia i pare jeszcze innych ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś przepisów nie trzeba, wystarczy podpowiedź:)przygotuję galaretki i tarteletki ala pizzerinki:) dzięki :)) sałatka gyros z reguły jest u szwagierki, już wiemy co będzie u kogo , a chcę ich czymś zaskoczyć:)

      Usuń
    2. a galaretki z szyneczką robie prosta srodek jest zaskakujacy wiec podam Ci przepis ser żólty scieram na taerce mieszam z czosnkiem i majonezem rozbie z szynki ruluoniki nadziane tym serkiem pycha u mnie zawszw w duzych ilościach to schodzi ;)

      Usuń
  8. ale dzis weso;o u ciebie mowie o focie z facetem i papuga - hm co co podpowiedziec - schab w galarecie u mnie w takie imprezy schodzi tradycyjnie barszcz czzerwony do popicia z pasztecikami ze szpinakiek - i duzo innych jeszcze - buziaki sle Marii

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj kochana u mnie jak jest przyjecie to zawsze są koreczki i zawsze wszystkim smakują, fajne są też ruloniki z szynki z nadzieniem z serka, pomidorki nadziane serkiem albo sałatką jarzynową, serowe kuleczki otytlane :) w orzeszkach i sałatki np. z makaronu albo meksykańska ekspresowa. Jak będziesz chciała więcej informacji pytaj Kochana, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Agatko, menu pomału zaczyna się wyławiać z mgły:))

      Usuń
  10. Reniu kochana co do gotowania to ja noga jestem i to lewa,a przed każdą imprezą przechodzę katusze,bo dość że gotować nie lubię,to jeszcze nie wiem co.
    Reniu wierzę w Ciebie i wiem,że dasz radę z gazetnikiem,trzymam kciuki żeby Ci się udało tak jak zaplanowałaś.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Ilonko:) właśnie wymyśliłam co z tym fantem zrobić!! wyrzucić:) i zrobić zupełnie inny, techniką taką jaką mi wychodzi najlepiej:) miłego dnia, buziaki:)

      Usuń
  11. świetny post :-) . ma ostatnio do basenu wsadzam 2 małe istotki:-) ale hałasujące za całe stado papug :-) a co do przepisów moich sprawdzonych to najczęściej robię skrzydełka albo pałeczki kurczaka w miodzie z musztardą ( robię marynatę w proporcjach 1:1, która marynuje mięso, potem do piekarnika albo na grilla i uszy się wszystkim trzęsą) do tego sałatka z fetą i sałatą i pomidorkami i obiad gotowy, do tego często piekę własny chleb

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) kurczaka robię często zamiast wędliny i faktycznie znika natychmiast:) pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  12. Nawet nie przyszło mi namyśl, że grabie ogrodowe można w ten sposób wykorzystać. Twój post wyszedł smaczny, nawet parę podpowiedzi serwuje.
    Ja ostatnio robiłam udka wcześniej zamarynowane (przyprawy, oliwa i dodatek musztardy), potem na grilla, pod koniec zawinęłam w folię aluminiową, a jak doszły były pycha. Do tego sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem kukurydzy, świeżego ogórka, doprawiona przyprawami, jedna część była z oliwa z oliwek, a druga wymieszana z naturalnym jogurtem.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma to jak porcja dobrego udka:) też lubimy:)

      Usuń
  13. Kanapeczki małe z pasztetami ,czy serami i na to kawałki papryki i oliwek .Z grubszego kalibru to filet z kury z jakimiś warzywami zawinięty w ciasto francuskie ,fajnie wygląda ,na raz do piekarnika wchodzą trzy mniejsze ,albo dwa większe i wychodzi sporo kawałków .

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze różne pasty domowe na krakersach ,też chodliwe na imprezkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten filet w cieście francuskim, brzmi pysznie :) coś jeszcze pokombinuję i chyba mamy danie na ciepło:)dzięki:))

      Usuń
  15. Ciekawy pomysł z tymi grabiami :D , ja raczej w kwestii menu nie pomogę , jeśli coś na słodko miałoby być to mogłabym coś polecić
    pozdrawiam i dziękuję za wizytę

    ps. przepis na rurki jest jak najbardziej prawdziwy ale w kolejnym wpisie :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj:) będzie mi niezmiernie miło, jeżeli po swojej wizycie zostawisz ślad w postaci komentarza:)
pozdrawiam serdecznie:)