Tak się zastanawiałam czy w ogóle coś uda mi się przygotować, na Splocikową(klik) zabawę i dopiero ponowne wczytanie się w propozycje nasunęło mi pomysł:)

Postanowiłam wybrać słowa Hobby, Wciąga, Sprawia , Radość
Lubię to od zawsze, gotowanie, smakowanie, szukanie i próbowanie nowych przepisów. Tym bardziej teraz, gdy musimy oboje z M zmienić nasze nawyki żywieniowe;) Cóż starzejemy się i wiele dań które lubiliśmy zwyczajnie już nam nie służą. Przekonałam się też , że zmieniają nam się smaki- bazylia która mi nie przeszkadzała i tolerowałam tylko w połączeniu z pomidorami, teraz zachwyca swoim smakiem. Obrodziła mi w tym roku - narobiłam i zamroziłam dużo pesto- zajadamy się nim bez przerwy:)
Oczywiście nie mam zdjęć, bo jakoś tak dawno nie robiłam zdjęć kulinarnych, że mi to zwyczajnie ucieka, ale zrobię Wam przy okazji.
Kotleciki z warzyw z rosołu/wywaru. Zawsze daję dużo warzyw i nam coś zostanie, a wyrzucić szkoda, prawda?
2 szklanki ugotowanych i startych na dużych oczkach warzyw -(300-350g)
1 duże jajko
po pół łyżeczki soli i pieprzu
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, ale jarzyny są "mokre" to omijam
2 łyżki mąki pszennej
garść ziół: oregano, bazylia, szczypior, natka, lubczyk lub łyżeczkę ziół prowansalskich
Do miski z ugniecionymi i przestudzonymi warzywami dodaj: surowe jajko, sól i pieprz, bułkę tartą, mąkę oraz drobno posiekane zioła. Dobrze wszystko wymieszaj. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodaj jogurt.
Nagrzej patelnię, wlej olej. Uformuj kotlety i przy pomocy szerokiego noża kładź na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Po kilka minut na stronę, na średniej mocy palnika, lub przenieś na blachę i upiecz w piekarniku
Zajadamy solo jako przekąskę, lub z surówką na obiad czy kolację:)
Deser z bananami, masłem orzechowym i nasionami chia
Składniki (na 2 porcje)
2 dojrzałe banany
250 ml mleka (np. krowiego lub roślinnego)
3 łyżki nasion chia
2 łyżki masła orzechowego
miód do smaku(można ominąć), owoce do dekoracji
Zblenduj składniki bazowe: Zblenduj banany z mlekiem i opcjonalnie z miodem lub syropem klonowym.
Dodaj nasiona chia: Wsyp nasiona chia do zblendowanej masy i dokładnie wymieszaj.
Wstaw do lodówki: Przelej mieszankę do słoiczków lub miseczek. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby nasiona chia zgęstniały.
Pomieszaj podczas chłodzenia: Podczas chłodzenia warto jeszcze kilkukrotnie (np. 2-3 razy) zamieszać pudding, aby zapobiec zbiciu się nasion na dnie.
Podawaj z ulubionymi owocami;)
Pesto z bazylii ( ale można użyć wszelaką inną świeżą zieleninę, choćby jarmuż, natka, mix sałatek, szpinak- wszystko solo lub mieszane:)
5 dużych garści liści bazylii
3 ząbki czosnku
50g ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni)
140 ml oleju rzepakowego ( lub wasz ulubiony)
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (można zamienić na ser)
sól i pieprz,płatki chili do smaku
Bazylię (zieleninę) umyjcie i osuszcie, czosnek obież.
W kielichu blendera umieść : bazylię, pokrojone na mniejsze części
ząbki czosnku, oliwę, pestki słonecznika, płatki drożdżowe i chilli i sól do
smaku ok 1/3 łyżeczki - całość zmiksuj blenderem.
Można używać jako smarowidło do kanapek, dodatek do makaronu, lub do sosów typu włoskiego.
No i na koniec ciasto:)
Przepis już był na moim blogu "Mój dzień" i nie będę powtarzać;) Napomnę tylko , że można go przygotowywać przez całą zimę, wykorzystując przetwory, ja tak robię:):)
I tak po namyśle, dodam ten post i do mojej zabawy ;)
Tak co jakiś czas pewnie będę dodawać przepisy, bo jak nic zapomina się o nich, a tak może będą się przypominać;)
U nas biało i ciągle sypie;) miłego tygodnia Wam życzę



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj:) będzie mi niezmiernie miło, jeżeli po swojej wizycie zostawisz ślad w postaci komentarza:)
pozdrawiam serdecznie:)