niedziela, 23 listopada 2025

Przysłowia i rękodzieło- listopad

 Tak się zastanawiałam czy w ogóle coś uda mi się przygotować, na Splocikową(klik) zabawę i dopiero ponowne wczytanie się w propozycje nasunęło mi pomysł:)

 

 



1. Przysłowie
Gdy w listopadzie liść na szczytach drzew się trzyma, to w maju na nowe liście spadnie jeszcze zima. 

2. Cytat
"Dobrze jest znaleźć sobie hobby, które tak człowieka wciąga, i sprawia, że z radością czeka na kolejny tydzień, zamiast ponuro liczyć dni". - Cecelia Ahern 

Postanowiłam wybrać słowa Hobby, Wciąga, Sprawia , Radość

Lubię to od zawsze, gotowanie, smakowanie, szukanie i próbowanie nowych przepisów. Tym bardziej teraz, gdy musimy oboje z M zmienić nasze nawyki żywieniowe;) Cóż starzejemy się i wiele dań które lubiliśmy zwyczajnie już nam nie służą.  Przekonałam się też , że zmieniają nam się smaki- bazylia która mi nie przeszkadzała i tolerowałam tylko w połączeniu z pomidorami, teraz zachwyca swoim smakiem. Obrodziła mi w tym roku - narobiłam i zamroziłam dużo pesto- zajadamy się nim bez przerwy:) 

Oczywiście nie mam zdjęć, bo jakoś tak dawno nie robiłam zdjęć kulinarnych, że mi to zwyczajnie ucieka, ale zrobię Wam przy okazji.

 Kotleciki z warzyw z rosołu/wywaru. Zawsze daję dużo warzyw i  nam coś zostanie, a wyrzucić szkoda, prawda?

2 szklanki ugotowanych i startych na dużych oczkach warzyw  -(300-350g)

 1 duże jajko

 po pół łyżeczki soli i pieprzu

 5 łyżek bułki tartej

 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, ale jarzyny są "mokre" to omijam 

 2 łyżki mąki pszennej 

 garść  ziół: oregano, bazylia, szczypior,  natka, lubczyk lub łyżeczkę ziół prowansalskich

Do miski z ugniecionymi i przestudzonymi warzywami dodaj: surowe jajko, sól i pieprz, bułkę tartą, mąkę oraz drobno posiekane zioła. Dobrze wszystko wymieszaj. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodaj jogurt.

Nagrzej patelnię, wlej olej. Uformuj kotlety i przy pomocy szerokiego noża kładź na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Po kilka minut na stronę, na średniej mocy palnika, lub przenieś na blachę i upiecz w piekarniku

Zajadamy solo jako przekąskę, lub z surówką na obiad czy kolację:) 

 

 

Deser z bananami, masłem orzechowym i nasionami chia

Składniki (na 2 porcje)

2 dojrzałe banany

250 ml mleka (np. krowiego lub roślinnego)

3 łyżki nasion chia

2 łyżki masła orzechowego

 miód do smaku(można ominąć), owoce do dekoracji  

Zblenduj składniki bazowe: Zblenduj banany z mlekiem i opcjonalnie z miodem lub syropem klonowym.

Dodaj nasiona chia: Wsyp nasiona chia do zblendowanej masy i dokładnie wymieszaj.

Wstaw do lodówki: Przelej mieszankę do słoiczków lub miseczek. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby nasiona chia zgęstniały.

Pomieszaj podczas chłodzenia: Podczas chłodzenia warto jeszcze kilkukrotnie (np. 2-3 razy) zamieszać pudding, aby zapobiec zbiciu się nasion na dnie.

Podawaj z ulubionymi owocami;)

Pesto z bazylii ( ale można użyć wszelaką inną świeżą zieleninę, choćby  jarmuż, natka, mix sałatek, szpinak- wszystko solo lub mieszane:) 

5 dużych garści liści bazylii 
3 ząbki czosnku
50g ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni)
140 ml  oleju rzepakowego ( lub wasz ulubiony)
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (można zamienić na ser) 
sól i pieprz,płatki chili do smaku

Bazylię (zieleninę) umyjcie i osuszcie, czosnek obież.
W kielichu blendera umieść : bazylię, pokrojone na mniejsze części ząbki czosnku, oliwę, pestki słonecznika,  płatki drożdżowe i chilli i sól do smaku ok 1/3 łyżeczki - całość zmiksuj blenderem. 

Można używać jako smarowidło do kanapek, dodatek do makaronu, lub do sosów typu włoskiego.

No i na koniec ciasto:)

Przepis już był na moim blogu "Mój dzień" i nie będę powtarzać;) Napomnę tylko , że można go przygotowywać przez całą zimę, wykorzystując przetwory, ja tak robię:):)

Gruszkowiec:) (klik)

 


I tak po namyśle, dodam ten post i do mojej zabawy ;)

Tak co jakiś czas pewnie będę dodawać przepisy, bo jak nic zapomina się o nich, a tak może będą się przypominać;)


 

U nas biało i ciągle sypie;) miłego tygodnia Wam życzę 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj:) będzie mi niezmiernie miło, jeżeli po swojej wizycie zostawisz ślad w postaci komentarza:)
pozdrawiam serdecznie:)